Get Adobe Flash player
Címlap Közérdekű adatok 1. Alapadatok 1.1. Kapcsolat, szervezet, vezetők 1.1.2 Jegyzőkönyvek 12-2011.09.29.Falugyűlés

12-2011.09.29.Falugyűlés

12 / 2011 sz.

 

Jegyzőkönyv

 

a falugyűlésről.

 

 

Készült:  Kisecset község Művelődési Házában 2011.09.29.-én

 

Jelen vannak: Jelenléti ív szerint 25 .

 

Miklián Csilla Erzsébet polgármester: Nagy szeretettel köszöntöm a jelenlévőket. A falugyűlés jegyzőkönyv írójának helyi köztisztviselőt, Császár Mónikát jelölöm ki. Nagy Kálmán körjegyző szeretne néhány szót szólni, kérem hallgassák meg.

 

Nagy Kálmán körjegyző: Népszámlálással kapcsolatban szeretnék néhány gondolatot elmondani. Valószínűleg legtöbben már megkapták a borítékot. Három variáció közül lehet választani, ki lehet tölteni interneten, önállóan papíron illetve a számlálóbiztos is kitölti. Kisecseten Valkó Erika a számlálóbiztos őt engedjék be, rendelkezik igazolvánnyal is. Felhívnám a figyelmüket, hogy a kérdőívek kitöltése kötelező, megtagadás esetén szabálysértési eljárást kell indítanom, akár 50 e Ft-os pénzbírság is kiszabható.

 

Miklián Csilla Erzsébet polgármester: Van valakinek kérdése ezzel kapcsolatban?

 

Kovács Béláné: Egyből ki lehet tölteni amikor hozza?

 

Nagy Kálmán: Nem, csak október 1-e után.

 

Miklián Csilla Erzsébet polgármester: Lehetőleg Valkó Erikával csináltassák meg, ki lett oktatva, vizsgázott is, ért hozzá, az a biztos ha ő tölti ki.

Első témaként az útviszonyokkal kapcsolatban felolvasom a levelezést amit Ürmössy Ákossal a Magyar Közútkezelő megyei igazgatójával folytattam. (Mellékelve jegyzőkönyvhöz.) Szóbeli ígéretet tett nekem, hogy amint megvan a gép szólni fog nekem. A felmarást még idén megcsinálják a szurdokban kb. 60m-es szakaszon, továbbá Kerék Zoltántól a buszmegállóig. Minden héten hívom Balassagyarmatot, Salgótarjánt.

Másik téma amiről szólni szeretnék a vezetékes gáz. Még annak idején Miklián Mária akkori polgármester felterjesztette a terveket a Miskolci bányakapitánysághoz. Felolvasom a levelet ami 2009-ben jött a Tigáztól. (Mellékelve jegyzőkönyvhöz.) Nagyon sok ez a pénz amit kártalanításra kérnek ennyi pénze nincs az önkormányzatnak.

Többen megkerestek, hogy miért nem nyit az önkormányzat boltot Kisecseten. Ha alkalmazottat kell felvenni az bruttó 94 E Ft járulékos költségekkel 120 E Ft, további költségek víz, áram, bérleti díj, engedélyek stb. Ha 10 % árréssel dolgozik a bolt kb. 1 millió Ft forgalom kellene ahhoz, hogy kitermelje a költségeket. Ha megérné magánemberek is megnyitnák. A falu végén lakó idős emberek úgysem tudnának eljönni idáig. A mozgóbolt megáll a házuk előtt. Amit nem tudnak megvenni azt Kacsári László megveszi Romhányban házhoz viszi nekik.

Másik téma, a faluban azt beszélik, hogy megbüntették az önkormányzatot 250 E Ft-ra azért mert nem vágtuk le a füvet a focipálya és a panzió közti árokban. Ez nem igaz. Szanyi Katalin megkereste írásban a jegyzőt, hogy szólítsa fel az önkormányzatot a fű levágására. Az önkormányzatnak nincs kapacitása arra, hogy az egész faluban végigvágja az árkokat. Tavaly 2 fő fűkaszás volt 6 órában foglalkoztatva, idén 1 fő volt 4 órában ennyi volt a keret. Nagyjából sikerült így is rendben tartanuk a falut, vágta a füvet Kacsári László is és én is. A jegyző úr továbbította Szanyi Katalin levelét az illetékes hatósághoz. Ki is jöttek ellenőrizni. Megállapította, hogy a parlagfű a területen nem éri el az 5 %-ot, de amennyiben nem vágjuk le büntetésre számíthatunk. A terület le lett vágva nem fizettünk büntetést.

 

Baranyai Sándor Balázs: Simon Edina barátja jogosítvány nélkül rendszám nélküli autóval száguldozik az Akácfa úton, aminek az elejére gallytörő vasak vannak felrakva. Nem lehet valamit tenni vele, félek, hogy balesetet fog okozni. Esetleg szólni lehetne a rendőröknek.

 

Miklián Csilla Erzsébet polgármester: Tudok a dologról, jeleztem Kohári Jánosnak ő itt a körzeti megbízott, aktívabban fognak arra járni.

 

Baranyai Sándor Balázs: Máshol is megy mint az őrült.

 

Miklián Csilla Erzsébet polgármester: Tettenérésre van szükség ahhoz, hogy intézkedni tudjanak. Esetleg ha látod őt szólhatsz nekem és hívom a rendőröket.

 

Baranyai Sándor: Semmi se lesz se út, se gáz, se bolt, olyat mondj ami lesz. Olyan az út, hogy be sem lehet jönni a faluba.

 

Miklián Csilla Erzsébet polgármester: Szerintem gázra nagyon keveseknek van szüksége, nem érdemes bevezetni, neked kellene Sanyi?

 

Baranyai Sándor: Annak idején összeírták kinek kell. Boltot nem muszáj bérelni, lehetne építeni is.

 

Miklián Csilla Erzsébet polgármester: Az nagyon sokba kerülne akár 10 millióba is.

 

Füleki József: Faházba is lehetne.

 

Miklián Csilla Erzsébet polgármester: Nem hiszem, hogy arra adnának engedélyt.

 

Moravcsik János: Nem személyre szól amit mondok, akik nincsenek itt azoknak. Sok dolgot lehet hallani, beszélnek, de ide nem jöttek el, máskor jöjjön el és mondja el itt. Az úttal kapcsolatban, ha Hofi még élne minimum 2 órás kabarét tudna csinálni belőle. Azt mondják 2011-ben a kormány programja a vidékfejlesztés. Ez a levelezés, amit a közút folytat szégyen. Az előző két polgármester nem tett annyit, mint Miklián Csilla Erzsébet. Sok kárt okoz ez az út. Többe kerül mintha megcsinálnák. A boltot nem lehetne uniós pénzből? Nincs kocsma, nincs bolt, talán templom sem lesz. A gázzal kapcsolatban, ez a vonat már elment, régebben százezreket fizettek annak aki bekötette, most fordítva van. Csak a saját pénzre lehet számítani.

 

Miklián Csilla Erzsébet polgármester: Felvettem videokamerával az utat, fent van a honlapunkon. Valaki elküldte az anyagot a Blikknek, a Népszabadságnak, az ATV-nek, senki nem válaszolt, nem reagált rá. Reagálva arra mit szeretnénk, mi valósult meg. Az akadálymentesítés tavaly megvalósult Templomfelújítást szeretnénk csinálni. Felvettem a kapcsolatot pályázatírókkal és a diakónussal. Most van rá lehetőség, van pályázat. Kívülről belűről fel lehetne újítani. A diakónust várom, hogy együtt működik-e, egyelőre nem kaptam választ. Egyedül, mint önkormányzat nem tudunk nélkülük mit tenni. Folyamatosan nézem a pályázatokat. Lassan ledől a művelődési ház, fel kéne újítani, wc-t is kellene benne kialakítani. Amint lehet lépni fogunk a képviselők támogatásával. Az önrészt hozzá tennénk.

 

Nagy Kálmán: Hugyagon voltam jegyző ott sem volt bolt. Az önkormányzat nyitott egyet. Nem bérelt épület volt. Az lett a vége, hogy eltűnt a bevétel, be kellett zárni. A másik az, hogy nem lehet senkit részmunkaidőre kényszeríteni, egy ilyen munkára boltvezetői végzettség kell, és ha kevés a fizetése elmegy máshova, ahol jobban fizetik. A mozgó bolt két év óta elterjedt, jöhet ide bárki bármikor. A telephelye szerinti jegyzőtől kell engedélyt kérnie, és azzal szabadon mehet a falvakba.

A helyi bolt ráadásul kisebb forgalma miatt drágább lenne mint nagyobb településeken a nagyobb üzletek. Akik dolgoznak, máshol vásárolnának, mert bizonytalan, kis árukészlet és áruválaszték miatt nem rizikóznák meg az itthoni vásárlást. Akik tehetik a hétvégi nagybevásárlásokat nagy üzletekben bonyolítják le. Ők is csökkentenék a helyi forgalmat. Be kell látni egy ilyen kis településen sok mindenre nincs lehetőség.

A gáz kapcsán elmondanám, hogy korábban a vállalat minden költséget viselt, ma már kártérítést is kérnek. Kétbodonynak is voltak anyagi feltételei a leágazó vezeték építésének hozzájárulásához. 100 millióról beszélünk a beruházás kapcsán. Nehéz ennyi pénzt előteremteni még ha pályázni is lehetne.

 

Matikovszki Józsefné: A Petőfi út vízelvezetésével nem lehetne valamit kezdeni?  Régebben volt árok. Amióta nincs, az én kertembe folyik a víz, a kerítés sem bírja már sokáig , tönkre fog menni. Ha esik az eső még a garázsomba is áll a víz. Az árok sokat segítene.

 

Miklián Csilla Erzsébet polgármester: Emberi kapacitás nincs árokásásra.  Esetleg markolóval meg lehetne csináltatni. Fel fogok menni megnézni. Kérek árajánlatokat, és a képviselőtársaimmal meg fogjuk beszélni.

Van még valakinek kérdése? Ha nincs, megköszönöm, hogy eljöttek és meghallgattuk egymást.

 

 

Kisecset, 2011 szeptember 29.

 

 

 

 

        .…………..…………………                                           …………………………..

            Miklián Csilla Erzsébet                                                         Nagy Kálmán                  

                   polgármester                                                                     körjegyző