Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_top position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_bottom position below the menu.
Bejelentkezés
Regisztráció

Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_bottom position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_top position below the search.

TOP-1.1.3-15-NG1 - Helyi gazdaságfejlesztés

Helyi Termékek Piacra Jutási Esélyeinek Növelése

Projektünk megnevezése: Helyi Termékek Piacra Jutási Esélyeinek Növelése Kisecseten
Projekt azonosítószáma: TOP-1.1.3-15NG1-2016-00007
A szerződött támogatás teljes összege: 70 422 500 Ft
Ebből Kisecset rendelkezésére áll: 29 902 276 Ft
A támogatás mértéke: 100%
Projekt zárásának időpontja: 2019.12.31.

A projekt uniós társfinanszírozás keretein belül valósult meg, amelyről az alábbi linken bővebb információkat találhat: https://europa.eu/european-union/about-eu/funding-grants_hu

A Nyugat-Nógrádi térségben található, az ipari központok agglomerációjának perifériáján elhelyezkedő kistelepülések gazdasági- és foglalkoztatási potenciálja rendkívül alacsony. A térségben jelentős ipari foglalkoztató nincs, a foglalkoztatottak rétege ingázik a nagyobb- elsősorban ipari parkokban elhelyezkedő – vállalkozások gyártelepeire. A térség kistelepüléseinek munkaerő piaci mutatói lényegesen rosszabb képet mutatnak a nagyobb, iparilag fejlettebb településekkel szemben. A településeken élők jövedelemszerző képességének javítása érdekében szükséges felmérni mindazokat a lehetőségeket és adottságokat, amelyek felhasználásával javítható a kistelepülésen élők élethelyzete, életminősége, jövedelmi viszonya.

A vidéki térségekben – így Nyugat-Nógrád kis településein is – tradicionálisan jellemző jövedelemforrásként jelent meg a mezőgazdaságból származó jövedelem. Az utóbbi évtizedek mezőgazdasághoz köthető strukturális átalakulásai és birtokszerkezeti változásai következtében a kisebb gazdálkodók, őstermelők gazdasági potenciálja csökkent, jövedelmi mutatóik romlottak. A birtokszerkezet átalakulása megosztotta a termelői kapacitást, hiszen a nagyobb termelők piaci pozíciói erősödtek, míg a korábban a kistermelők integrációját felvállaló szövetkezeti rendszerek és hűtőházak gyakorlatilag megszűntek, így a kistermelők értékesítési lehetőségeinek csatornái beszűkültek.

A térségben termelői piac csak Balassagyarmaton működött, a termelőket érintő vonzereje alacsony volt. A térségben jellemző a háztáji termelés, amely jelenleg kielégíti az önellátási igényeket, tehát az esetlegesen megtermelt felesleg értékesítése kereslet hiányában a települések közelében nehézkes volt. A projekt kezdése előtt előzetes felmérések készültek, melyek szerint a térségben élő, földterülettel rendelkező háztáji- és kistermelői közösségek lehetőséget láttak a térségben megtermelt, magas minőségben előállított termékeik integrációban történő termelésére, amennyiben azok piacra jutásának lehetőségei csökkentenék a termeléshez kapcsolódó kockázataikat és növelnék jövedelemszerző- és foglalkoztatási képességeiket. Szente és Kisecset községek - önkormányzatai alapfeladataiban megfogalmazottaik szerint - feladataiknak tartják a Nyugat - Nógrádi térség településein élő, mezőgazdasági termelői potenciállal rendelkező őstermelők, kistermelők, kisvállalkozók integrációjának elősegítését, piaci helyzetük javítását.

A fenti cél elérése érdekében készítettek elő egy olyan komplex fejlesztést tartalmazó projektet, amely egyrészt közvetlen értékesítési lehetőséget biztosít a termelők számára, továbbá a megtermelt élelmiszerek gyűjtőpontjaként, puffereként rövid ellátási lánc keretében biztosítja a vevői igényekre alapuló termékek piacra juttatását. A projekt kedvezményezettjei Kisecset és Szente község önkormányzatai biztosították a tulajdonaikban álló, a fejlesztéshez szükséges ingatlanokat. A fejlesztés az önkormányzatok tekintetében gazdaságilag nonprofit jellegű, a kedvezményezettek vállalkozási szintű profitot nem terveznek, mindössze a projekt üzemeltetésével, működtetésével kapcsolatos üzemeltetési és amortizációs költségeket kívánták fedezni. A projekten keresztül elérhető profit, illetve foglalkoztatás növekedés a térségben élő, helyi terméket előállító kistermelők, vállalkozások gazdasági potenciálját erősíti. A Nyugat – Nógrádi térség, így Szente és Kisecset térsége is tradicionálisan mezőgazdasági jellegű térség, jelentősebb ipari jellegű potenciál Romhányban működik, bár az utóbbi években a foglalkoztatói kapacitása lényegesen csökkent. A térségben élők mezőgazdasági tapasztalattal rendelkeznek, hiszen az előző időszakokban, elsősorban munka mellett végzett, úgynevezett háztáji jellegű tevékenységek dominánsak voltak a háztartásokban, még az alacsony iskolai végzettségűek körében is. A helyi gazdasági potenciálra épülő versenyképes gazdasági tevékenységek koordinálása és alapvető infrastruktúra elemeinek biztosítása különösen fontos egy olyan megye, illetve mikrotérség számára, amely gazdasági versenyképességét tekintve az ország egyik legelmaradottabb régiójához tartozik.

A projekt műszaki tartalmának segítségével a meglévő termelési potenciálra (földterületek, zöldség- gyümölcs termesztési tapasztalat, termelési hajlandóság) alapozva a pályázó településeken egy – egy értékesítő és gyűjtőpontot hoztak létre, amely elsődleges funkcióként teret biztosít a termelők számára a közvetlen értékesítési lehetőségre, A tervezett kisméretű hűtőkapacitás segítségével biztosítható a beszállított termék frissen tartásának lehetősége, a megrendelőhöz történő eljuttatásáig (maximum 1-2 nap). A tervezett mobil értékesítő eszközök beszerzésével és üzemeltetésével az egyéni és üzletei vásárlók által megrendelt termék begyűjtését, illetve kiszállítása biztosítható. A projekt megvalósítása során szoros együttműködést alakítottak ki a CÖF-CÖKA által szervezett termelői közösségekkel. Fontos elemei voltak a pályázatnak a térség termelői által tett nyilatkozatok, amelyek komoly hozzáállást, illetve termelői támogatást jelentettek a projekt kivitelezéséhez. A projekt megvalósítása iránti elkötelezettség kinyilvánítása érdekében az érintett települések és a közreműködő menedzsment szervezet a pályázat benyújtására vonatkozóan konzorciumi együttműködési megállapodást kötött. A pályázó szervezet Szente Község Önkormányzata a konzorcium vezetőjeként kellő tapasztalattal és versenysemlegesen képviselte a tervezet projektet, továbbá képes volt koordinálni a megvalósítás folyamatát. A projekthez kapcsolódóan a termelői integráció alapvető feltételeként meghatározásra kerültek az egységes termelési keretek (technológia, növényvédelem, vetőmag, választás), egységes csomagolási és arculati elemek kidolgozása, termelési védjegy bevezetése. Az értékesítési folyamatban preferált a rövid ellátási lánc alkalmazása, tehát közvetlenül a vásárlónak történő értékesítés módszere került előtérbe.

A fejlesztés egy konkrét céllal a térség gazdaságának helyi hagyományokra, adottságokra és lehetőségekre épülő fejlesztésének céljával került megtervezésre, preferálva a helyben élő termelők által termelt termékek termelését, nem titkoltan azzal a céllal, hogy a kialakításra kerülő rendszer hozzájáruljon a térség alacsony képzettségű munkaerő potenciálja foglalkoztatási mutatóinak javításához. A tervezett fejlesztés gazdasági hatásaként a programban partnerként, beszállítóként résztvevő termelők, vállalkozók jövedelemszerző képessége növekszik, a kapacitás bővülés miatt a térség foglalkoztatási potenciálja javul, jelentősen megnövekszik a térségben élő alacsony képzettségű munkavállalók elhelyezkedési esélye is. A javuló foglalkoztatói potenciál kihatással van a társadalmi környezetre is, hiszen a növekvő foglalkoztatottság, illetve a bérjövedelem növekmény jelentősen hozzájárul az életkörülmények javulásához is.

A tevékenységek tekintetében megjelölhető célcsoportok a térségben élő elsősorban mezőgazdasági termeléssel, feldolgozással foglalkozó termelők, vállalkozók, továbbá a megrendelőként, vásárlóként megjelenő a friss, ellenőrzött és védjeggyel garantált terméket kereső, az egészséges életmódot preferáló családok, illetve a kereskedelem és vendéglátó ipar, továbbá a közétkeztetés egységei. A tervezett projekt a piacon egy olyan innovatív szolgáltatást jelent, amelynek igénybevételére - a mai kor igényeinek megfelelően - a digitális technika segítségével van lehetőség, viszont tartalmazza, az eddig szinte kizárólag a helyi piacokon megjelenő friss és minőségi őstermelői termékekhez való hozzájutás lehetőségét. Az elsődleges friss piac által le nem kötött, de minőségében megfelelő alapanyagok a projekt üzemeltetésének kezdeti szakaszában külső partner vállalkozás üzemében kerültek elsődleges feldolgozásra, majd megjelentek a szervezet termékkínálatában. Későbbiek folyamán feldolgozó kapacitás működtetését a szervezet keretein belül kerül megvalósításra. A projekt keretében a környezet terhelését minimálisra kívánta csökkenteni, a gyűjtő és értékesítő területen a szelektív hulladékgyűjtés alkalmazásával, továbbá a melléktermékként keletkezett, vagy lehullott szerves anyagokat komposztálni kívántuk, majd a keletkezett komposztot a partner termelők rendelkezésére bocsájtjuk igény szerint.

Kisecset tekintetében egy 2085 m2 nagyságú beépítetlen belterületi besorolású terület, amelyen egy 206 m2-es fa vázszerkezettel készülő, fedett kialakítású gyűjtő-értékesítő tér, szociális blokk és a termékek átmeneti frissen tartását biztosító hűtött helyiség került kialakításra.

Szente tekintetében egy 1631 m2-es telken egy két blokkból álló 178 m2-es alapterületű fa vázszerkezettel készülő, fedett kialakítású gyűjtő-értékesítő tér, szociális blokk és a termékek átmeneti frissen tartását biztosító hűtött helyiség került kialakításra.

Az építmények és teljes kivitelezési költsége, amely tartalmazza a térburkolatok és parkolóhelyek és elektromos töltőoszlopok kialakítását, valamint biztosította a komplex akadálymentesítés feltételeit is. Kisecset esetében bruttó 15.909.126 Ft, amely bruttó 77.229 Ft egy m2-re eső beruházási költséget, míg Szente esetében bruttó 22.225.874 Ft, amely bruttó 124.864 Ft egy négyzetméterre eső beruházási költséget jelent.

Az építési költségekben fellelhető egy m2-re eső fajlagos költség különbségét az egyes beruházási helyszínek adottságai, illetve a burkolattal ellátott terület nagyságbeli különbsége okozta. A költségbecslésben szereplő egyes tételek fajlagos költsége lényegesen alatta marad az Építőipari költségbecslési Segédlet 2016-os kiadásában meghatározott költségnemeknek. A tevékenység során keletkező hulladékot a környezeti ártalmak csökkentése érdekében szelektíven gyűjtjük, a keletkező szerves hulladékot komposztálva, a későbbiekben a termelésbe bevont tápanyagpótlásának biztosítására használjuk fel.

A logisztikai tevékenység biztosításához szükséges zárt kisteher gépkocsik beszerzése a rendszer alapvető eleme volt. A beszerzésre került gépjárművekkel támasztott szempontok közül a legfontosabbak voltak: legyen környezetkímélő, feleljen meg az EURO 6-os környezetvédelmi normáknak, üzemeltetése legyen költséghatékony, B kategóriás jogosítvánnyal vezethető legyen, raktere minimum 9 m3 befogadó képességű legyen. Az egyik gépjármű felépítménye olyan kialakítású kellett, hogy legyen, ami megfelel a mozgóbolti értékesítés szabályainak, megteremtve a feldogozott helyi termékek értékesítési lehetőségét. A beszerezni kívánt gépjárműveket magyar forgalmazótól közbeszerzési eljárás keretében kívántuk megvásárolni. Egy db-ot 11.523.000 Ft értékben, míg a másik árusításra alkalmas gépjárművet 13.303.250 Ft értékben.

A projektben eszközbeszerzés keretében munkaasztalokat szereztünk be, amelyek alkalmasak a helyi értékesítéshez szükséges eszközszükséglet biztosítására, illetve felhasználhatóak az értékesíteni kívánt termékek előkészítésére, csomagolásának helyszínéül is. A projekt keretében összesen 15 db asztalt szereztünk be nettó 50.000 Ft/db egységáron.

A projekt keretében megvalósult építmények alkalmasak a térség vásárlói igényeit kiszolgáló piaci felület biztosítására (a térségben az év nagy részében nagyszámú üdülő tulajdonos tartózkodik, Bánk, Kétbodony, Kisecset zártkertek), akik nagyszámban veszik igénybe a helyi termelői piac lehetőségeit, hiszen szeretik a kistermelők által megtermelt minőségi termékeket. Az építmények további funkciója, hogy a tervezett integráció keretében megtermelt termékek gyűjtő és előkészítő pontjaként kiszállítás előtt fogadja a megrendelt árut, szükség esetén biztosítva a rövid ideig tartó hűtve tárolás lehetőségét is. A megrendelt áru a megfelelő szállító kapacitás igénybe vételével egyeztetett túranapokon kerül kiszállításra a vásárlókhoz. Az elsődleges friss piac által le nem kötött, de minőségében megfelelő alapanyagok a projekt üzemeltetésének kezdeti szakaszában külső partner vállalkozás üzemében kerülnek elsődleges feldolgozásra, majd megjelennek a szervezet termékkínálatában. Későbbiek folyamán feldolgozó kapacitás működtetését a szervezet keretein belül kívánták megvalósítani.